Jdi na obsah Jdi na menu
 


štěně s PP či snad bez PP?

 

K sepsání tohoto příspěvku mne přiměla neomalenost některých inzerentů nabízejících štěňata.

Sami můžete zjistit, že máme Falca bez PP, ale již bych to nikdy neudělala. Falco byl pořizován jako štěně labradora. Kromě náprsenky, kterou by mít neměl, je také hodně vysoký a můžu prohlásit, že rozhodně nemá 100% původ labradora. Navíc pokud srovnám jeho pohyb s pohybem Gala, obávám se, že ani dysplazie nebude vyloučena. Rozhodně bych si příště pořídila štěně jedině s průkazem původu a nebo bych si vzala psa z útulku. Pokud si myslíte, že uděláte dobrý skutek tím, že si vezmete štěně bez průkazu původu od "chovatele" a poskytnete mu nový domov, mýlíte se. Pouze přesvědčíte "chovatele", že jeho činnost má smysl. Ráda bych také poukázala na skutečnost, že každé štěně z řádného chovu má průkaz původ a nejsou žádná nadpočetná štěňata, kterým se průkaz původu nevydává, a průkaz původu dostává i nestandardní štěně tj. například štěně, které u chesapeaka vykazuje bílé znaky jinde než je povoleno, u flata má nestandardní žlutou barvu nebo u ridgebacka mu chybí ridge apod. Toto štěně pak neobstojí na výstavě, protože nemá správné plemenné znaky a do chovu se dál nedostane, jeho majiteli to však nebrání zúčastnit se jiných aktivit např. zkoušek. Průkaz původu štěně dostane s ohledem na to, že jeho rodiče jsou známi, splnili podmínky chovnosti a byli uchovněni.

Co musí udělat majitel retrievera pro to, aby jeho pes byl uchovněn? Absolvovat dvě výstavy po 12. měsíci věku, kde rozhodčí změří jeho výšku, zkontroluje chrup, skus a samozřejmě sepíše posudek, kde zhodnotí psa v porovnání s vydaným standardem. Pouze pes,  který dostane minimálně 2x posudek se známkou velmi dobrý může být po splnění dalších podmínek uchovněn. A jaké jsou další podmínky? Zrentgenování kyčlí ke zjištění a posouzení případného výskytu dysplazie a bonitace - ověření vrozených vlastností retrieverů. při tomto ověřování se testuje, jestli se u psa neprojevuje agresivita, bázlivost a zda naopak dál nese vlohu pro aport a práci ve vodě. Zodpovědný majitel ještě většinou provede rentgeny loktů (u RK povinné) a nechá udělat některé z testů DNA. Uchovnění může být provedeno po 18. měsíci věku psa/feny.

Proč jsou štěňata s PP drahá?

Opravdu si myslíte, že štěňata s PP jsou drahá? Nedomnívám, se že chovatelé psů s PP chovají štěňata pro zisk. Většina chce po své feně štěňata, protože v jejich očích je fena úžasná a myslí si, že bude jen dobře, pokud bude dál zachována její linie. Pokud fena splní chovné podmínky a je uchovněna, vybere vhodného chovného krycího psa. Samozřejmě využití krycího psa je také zpoplatněno (musel přeci splnit stejné podmínky jako fena a je to jediný "příjem" z uchovnění jeho majiteli).  Chovatel sleduje březost feny většinou pod veterinárním dohledem, pořizuje porodní bednu, která zabraňuje zalehnutí štěňat fenou, po narození štěňat jim věnuje všechen svůj čas, stále udržuje štěňata v čistotě, zajišťuje kvalitní krmivo nejdříve feně pak i štěňatům, vštěpuje jim základní socializaci, odčervuje, poskytne jim první očkování. Pokud si spočítáte krmení, odčervení, tetování/čipování, očkování a strávený čas, je  cena nabízená renomovanými chovateli více než přijatelná. Za nižší cenu jsou nabízena pouze štěňata nestandardní, popř. odrostlá štěňata. Při koupi štěněte s PP si tedy kupujete štěně, jehož rodiče prokazatelně vykazují standardní znaky plemen, jsou zdraví a mají standardní povahu a to není málo!!!!