Jdi na obsah Jdi na menu
 


4. 11. 2009

Chesapeake Bay retriever patří mezi zdravější plemena psů, přesto pár neduhy může trpět. (více odborných informací o jednotlivých nemocech či postižení můžete najít pod podtrženými slovy, kde je vložen odkaz)

Asi první, co každého napadne, když vidí psa většího plemene, je, že pes musí trpět na klouby. Proto jsou do chovu zařazováni jen jedinci, kteří mají vyhodnocenou dysplazii kyčelních kloubů (v inzerátech uváděno jako DKK) a splňují zařazení pod hraniční mez. Vyhodnocování se provádí z rentgenových snímků obou kloubů, kdy samotné snímkování se provádí v celkové narkoze psa. Toto je v podstatě jediné zdravotní vyšetření, který chesapeake musí absolvovat, aby mohl být  uchovněn. Dobrý chovatel však tímto  nekončí a pokud je pes pod narkozou, nechá udělat i snímky loktů a nechá vyhodnotit i tyto snímky, jelikož i dysplazie loketních kloubů je poměrně rozšířená.

S postupujícím výzkumem DNA lze provádět i DNA testy k zjištění toho, zda pes není nositelem vlohy pro geneticky dědičnou chorobu, či je jejím přenašečem nebo je dokonce sám poškozen a nemoc se projeví časem. Díky těmto objevům lze předcházet dědičným onemocněním a to tím, že buď se použijí v chovu pouze čistí jedinci nebo čistý jedinec s přenašečem. Takový odchov nedá postiženého jedince.  A na co se chesapeaci nechávají testovat?

Kompletní nabídku na otestování DNA pro členy Retriever Klubu najdete zde

Mezi veřejností je asi nejznámější tzv test PRA - na progresivní retinální atrofii což je odumírání světločivných buněk sítnice, které končí slepotou psa mezi 4 - 6 rokem jeho života.

 Labradorský retriever, Chesapeake Bay retriever a Curly coated retriever může být postižen kolabsem vyprovokovaným fyzickou zátěží. Tento test se označuje zkratou EIC (Exercise induced collapse) a více informací najdete v článku Mgr. Petry Otevřelové majitelky chovné stanice Riverdance Bohemia

Posledním testem, který se v současné době nechá pro chesapeaky udělat, je test na degenerativní myelopatii (DM). Co to je? Nejpočetnější skupinou postižených psů jsou němečtí ovčáci (hlavně s ohledem na jejich četnost), možná i vy ve svém okolí znáte staršího vlčáka, který lidově řečeno "nemůže na zadek" jinými slovy zadní nohy se pod ním podlamují. Toto je degenerativní postižení míchy, kdy nejsou dobře přenášeny "pokyny z mozku" a dochází k postupnému ochrnutí zadních končetin a následně ještě svěračů močového měchýře. Tato nemoc je stejně jako ostatní výše uvedené,neléčitelná. Touto nemocí trpí i menší plemena více informací lze zjistit na uvedeném odkazu, internetové stránky jsou sice v angličtině, ale pokud tímto jazykem nevládnete, použijte překladač na googlu, obsah je poměrně srozumitelný).

Na tomto odkazu můžete vidět přímo postiženého chesapeaka (včetně videa) Video se otevře po kliknutí na nápis Tige June 2006